Fågelvandring 2022.
Kristi himmelfärdsdagen Kl.6.00 samlades en tapper skara på 6 personer för att följa med Göran Karlsson ( Härna) på en fågelexkusion.
Började med en vandring genom slottsparken på Årås. Kom in i lövdungen , där hördes Skogssnäppa, Talgoxe– som har många olika läten. Ringduva-har ett 5stavigt läte. Bofink. Svarthättan – klara flöjttoner. Denna lilla fågel kan bli upp till 8 år gammal, övervintrar i Sahara. Lövsångare – mycket vanlig.
Taltrast – som upprepar sin strof 2 gånger. Gransångare-liten olivgrön fågel – karaktäristiskt ljud, saltsill. Kråka, Koltrast– vi hörde varningsläte, fick lära oss att fåglar har olika varningsläten, tillexempel fara på mark (vilket vi var) eller fara i luften. Göken.
Vandringen fortsatte ut på mossen, tyvärr tilltog regnet, fågelsången tystnade. Regnet avtog när vi efter kaffepausen fortsatte upp på rullstensåsen, ut mot Tumla och Jogen. Gärdssmyg – med sin vikt på 6-8 gram. Storskrake. Talltita. Gransparv – som har en gnisslande, diskret, sparsam sång- trivs bäst i ungskog. Hackspett. Utmed Jogen hördes Steglist. Gräsand. Knipa. Härmfågel. Kungsfågel (Sveiges minsta fågel).
Svart-Vit flugsnappare. Tofsmes. Hussvala. Björktrast och Tornseglare.
Under vandringen fick vi lära oss vilka fåglar som övervintrar, vilka som flyger till varmare länder och som på ett helt unikt sätt hittar tillbaks till samma ställe , t.ex. samma tegelpanna på huset (Tornseglaren).
Göran beskrev också skillnad på sång och varningsläten. Att hanfåglar sjunger bl.a för att markera revir, locka till sig honfåglar. Fågelsången tystnar allteftersom ungarna flyger ur boet och kan hitta mat själva.
Vi som var med är så imponerade av all kunskap som denne Göran har om våra fåglar, och även vår natur och kan berätta det på ett så enkelt och naturlig sätt. Har därför stämt möte med honom även är 2023.
Katarina och Ingrid.