månadsarkiv: maj 2022

FÅGELPROMENAD på Kr. Him.färdsdag

Fågelvandring 2022.

Kristi himmelfärdsdagen  Kl.6.00 samlades en tapper skara på 6 personer för att följa med Göran Karlsson ( Härna) på en fågelexkusion.

Började med en vandring genom slottsparken på Årås. Kom in i lövdungen , där hördes Skogssnäppa, Talgoxe– som har många olika läten. Ringduva-har ett 5stavigt läte. Bofink. Svarthättan – klara flöjttoner. Denna lilla fågel kan bli upp till 8 år gammal, övervintrar i Sahara. Lövsångare – mycket vanlig.

Taltrast – som upprepar sin strof 2 gånger. Gransångare-liten olivgrön fågel – karaktäristiskt ljud, saltsill. Kråka, Koltrast– vi hörde varningsläte, fick lära oss att fåglar har olika varningsläten, tillexempel fara på mark (vilket vi var) eller fara i luften. Göken.

Vandringen fortsatte ut på mossen, tyvärr tilltog regnet, fågelsången tystnade. Regnet avtog när vi efter kaffepausen fortsatte upp på rullstensåsen, ut mot Tumla och Jogen. Gärdssmyg – med sin vikt på 6-8 gram. Storskrake. Talltita. Gransparv – som har en gnisslande, diskret, sparsam sång- trivs bäst i ungskog. Hackspett. Utmed Jogen hördes Steglist. Gräsand. Knipa. Härmfågel. Kungsfågel (Sveiges minsta fågel).

Svart-Vit flugsnappare. Tofsmes. Hussvala. Björktrast och Tornseglare.

Under vandringen fick vi lära oss vilka fåglar som övervintrar, vilka som flyger till varmare länder och som på ett  helt unikt sätt hittar tillbaks till samma ställe , t.ex. samma tegelpanna på huset (Tornseglaren).

Göran beskrev också skillnad på sång och varningsläten. Att hanfåglar sjunger bl.a   för att markera revir, locka till sig honfåglar. Fågelsången tystnar allteftersom ungarna flyger ur boet och kan hitta mat själva.

Vi som var med är så imponerade av all kunskap som denne Göran har om våra fåglar, och även vår natur och kan berätta det på ett så enkelt och naturlig sätt. Har därför stämt möte med honom även är 2023.

Katarina och Ingrid.

VÄGUNDERHÅLLET – det ryker på landsbygdsvägarna

Väg 1881 dvs vägen mellan Glabetsered och Stensered genomgick ju en större upprustning för några år sedan. Sedan dess har åtminstone jag upplevt att den varit fulla v grovt grus, svår att cykla på och besvärlig för alla de motorcyklar som åker denna led.

I vår har det dessutom varit så att varje bil som åkte förbi drog upp väldiga dammoln.

Jag skrev därför till Trafikverket.

Deras kundtjänst svarade bland annat ”Tillskott på grus ser inte vår entreprenör något behov av, utan de är övertygade om den efter nästa vecka sätter sig och blir bra.”

Men efter någon vecka så så var vägen hyvlad 2 gånger och saltad tre gånger.

Jag fick också ytterligare ett svar från Ryno Nilsson Projektledare på Trafikverket. Han sker så här:

  • Dock skall man vara klar över att grusvägar inspekteras med 14 dagars intervall och då skall entreprenören åtgärda inom en vecka för att vite skall bli aktuellt.

Denna vår har varit ovanligt torr och har inte erbjudet något regn, då fukt är en förutsättning för en bunden grusväg är det mycket besvärligt med åtgärderna i år.

Han bifogade också ett utdrag ur standarbeskrivning och bilaga till den. Och det kan ju vara bra att känna till vilka krav som Trafikverket ställer. Sedan får väl var och en fundera på om vår väg uppfyller villkoren.

 

 

 

 

Före saltning                                                             Efter hyvling och saltning

 

Per Junesjö – Marbohemmet

Informationsmöte om varg och landsbygd

Sätt tryck i vargfrågan och landsbygdsutvecklingen!
Onsdag 25 maj kl. 10,30 i Årås kvarn har Du möjlighet att framföra dina synpunkter och undringar vad som gäller vargreviret (Brängenreviret), vägar och övriga aktuella landsbygdsfrågor direkt till Centerns talesperson för viltvård och landsbygdsutveckling, Daniel Bäckström, Säffle. Han kommer till Årås tillsammans med länets riksdagsledamot Mikael Larsson (som sitter i trafikutskottet) samt kommunstyrelsens ordförande Roland Karlsson.

Ett gyllene tillfälle att sätta tryck på ledande centerpolitiker i frågor som berör oss alla. Fika serveras från kl. 10,oo.

Välkommen!

Bättre vägar på G

 


I sommar slutförs upprustningen av vägsträckan Kölingareds kyrka – Tåhult. Samtidigt med detta läggs ny beläggning från Kölingared till södra ändan av Lönnern.

– Exakt hur långt vi kommer hänger på tillgången på pengar, men jag hoppas att vi i vart fall skall klara den sträckan, säger Magnus Svedberg vägansvarig på Terranor i Ulricehamn.
Arbetet med byte av vägtrummor, bortgrävning av störande jordstenar mm. påbörjas i nästa vecka och beräknas pågå under fyra veckor. Under den perioden är vägen under dagtid stängd för genomfart. Någon exakt tidpunkt för asfaltering kan inte Magnus Svedberg ange.
– Ansvaret för den delen i projektet ligger på Skanska. Det jag kan säga att det kommer att ske i sommar, om det sedan blir före eller efter midsommar är öppet, säger han.
När arbetet är klart skall det finnas ny beläggning från Knaggebo (länsgränsen) till Lönnern, samt på den del av Ryforsvägen som finns i Kölingareds by. Om det sedan blir så att beläggningen slutar vid Ingared eller räcker fram till korsvägen vid sjöändan, vill han inte sia om.
-Vi hade önskat att redan i sommar lägga om hela sträckan till Vinsarp. Men tyvärr får vi konstatera att den sista delen får komma i ett senare skede, summerar Magnus Svedberg.