månadsarkiv: september 2013

En hedersman är borta

Sigvbard

Till Minne

Sigvard Isaksson, Dalum, har avlidit i en ålder av 83 år. Närmast sörjande är döttrarna Ingrid Isaksson och Isabella Nyberg med familjer.
 Sigvard föddes i Långsered i Knätte och växte upp på Slättås i Dalum och Övre Lida i Liared som nummer två av åtta syskon och fick tidigt delta i gårdens arbete. Efter en kurs på folkhögskolan i Fristad kom han hem fylld av nya idéer och såg till att gården moderniserades och att traktor inköptes.
 Sigvard fick anställning vid Vattenfall som han var trogen under hela sin yrkesverksamhet med undantag av en tid då han sålde symaskiner för Rulles i Ulricehamn.
 1955 gifte sig Sigvard med Sonia Andersson från Torpa i Kölingared. Två år senare flyttade de in i sitt nybyggda hus i Dalum. Sigvard var politiskt aktiv och invaldes först i Redvägs och sedan i Ulricehamns kommunfullmäktige som representant för Socialdemokraterna och var länge lokalombud för Västgöta-Demokraten. Sedermera blev han även landstingsledamot i Älvsborgs län. Sigvard arbetade mycket med att få till stånd företagshälsovård i Ulricehamn.
 När Sigvard blev chef för Vattenfalls Vårgårdaenhet flyttade han och Sonia till Vårgårda. Efter pensioneringen bosatte sig makarna på Sonias föräldragård Torpa, som de övertagit redan 1976. Sigvard skötte skogen på gården på ett miljövänligt sätt. Han planterade lövskog som kontrast till all barrskog i området. Det var alltid inspirerande att följa med Sigvard på Södras exkursioner till olika skogar.
 När Sigvard och Sonia flyttat till Kölingared lade de ned mycket arbete inom bygdegårdsföreningen Årås Kvarn, Hembygdsföreningen och var drivande vid bildandet av Byalaget. Där Sonia, med bistånd av Sigvard, för övrigt var ordförande under många år. Det är Sigvard och Sonias förtjänst att socken nu ståtar med unika välkomstskyltar vid samtliga infartsvägar. De skapade också en ”naturstig” mellan Årås och Torpa. Ett initiativ som successivt utvecklats till dagens vandringsled – Vildmarksleden.
 Sonias bortgång, 2007, tog hårt på Sigvard. Hans yviga kalufs som länge var mörk grånade i allt snabbare takt. Några år bodde han i Ulricehamn innan han flyttade över till Parkgården.
 Vi som hade förmånen att ingå i Sigvards vänkrets kommer alltid att minnas honom som en hedersman vars främsta kännetecken var framåtanda, omtänksamhet och solidaritet.

Peder Claesson, Stensereds skola, Kölingared

 

Kölingared på landsbygdsmässan

landsbygdsmässan
Byalaget gjorde reklam för sin vandringsled. (Foto; Tomas Jacov)

”Världshistoriens första landsbygdsmässa i Ulricehamns kommun”. Så sade Marie Arturén när hon i lördags invigde Landsbygdsalliansens mässa i Ulricehamns fotbollshall.
Cirka hundra utställare från kommunens olika delar fanns på plats och visade upp sina företag, föreningar och bygdeaktiviteter. Från Kölingared deltog Årås Kvarn, Wilhelm von Braunsällskapet, Kölingareds Byalag samt EJ Farm i Hemryd.  Byalaget presenterade ”Vildmarksleden”, Årås kvarn sin omfattande verksamhet under det att EJ Farm i Hemryd både visade upp  företagets produkter och svarade för serveringen.
Mässan lockade en strid ström av besökare. En av mässans publikmagneter var givetvis popgruppen TIMOTEIJ.
– Både utställare och vi arrangör var ”lyriska” när klockan slog 15.00 och vi kunde börja summera dagen, sammanfattar Landsbygdsalliansens ordförande Tomas Jacov, Marbohemmet.

 

Sockenborna ”svek” brödbaket


Brödbakardagen 2013
Lena Lagnerö, Valshalla, Ingrid Jacov, Marbohemmet, Ulla-Britt Claesson, Stensered och Ing-Mari Sjöberg, Hulugärde, frestade med nygräddat bröd vid hembygdsföreningens årliga brödbakardag. (foto; Peder Claesson)

Ett årligt inslag i Kölingareds hembygdsförenings verksamhet är brödbaket i den gamla bakugnen i hembygdsgården. I lördags var det dags igen. Årets brödbak kan sammanfattas med; mycket jobb men få besökare.
–  Om inte Dalums-, Blidsbergs-, Sandhems-, Mullsjö-, Bjurbäcks-, Bottnaryds-, Strängsereds-, Liareds- och Knättebor kommit hade brödbakardagen blivit en stor flopp. Kölingaredsborna kunde räknas på ena handens fingrar, konstaterade föreningens förre ordförande Peder Claesson.
 Den här dagen kräver mycket arbete. Två dagar före bakdagen eldas det i ugnen med alved. Baket påbörjas sedan på fredagen och fortsätter på lördagen då allmänheten bjuds in på kaffe och smörgås på nybakat bröd. Förutom bevarandet av kunskapen om hur man bakade förr i tiden så ger försäljningen av bröd ett bra tillskott till hembygdsföreningens kassa.
Ett 40-tal personer, huvudsakligen utsocknes, utnyttjade det vackra sensommarvädret under lördagen för en utflykt till hembygdsgården. Utöver nygräddat fikabröd bjöd föreningen på en tipspromenad i omgivningen. Marita Wasling, sommarboende i Utgärdet, tog förstapriset.

 

 

 

Tipspromenad Hembygdsgården

Resultat – Tipspromenaden vid Brödbakardagen
lördagen den 14 september 2013

Rätt rad: X1X  212 212 XX2 12X

Rätta svar: 1) Kölingareds kyrka invigdes 1850, 2) Grahamsmjöl kommer från vete, 3) 2013 skrivs MMXIII, 4) Trosa kallas Världens ände, 5) Ask har drabbats av skottsjuka, 6) Linnea är Smålands landskapsblomma, 7) Carl XVI Gustaf har varit kung i 40 år, 8) Povel Ramel skrev Köp aldrig en zebra, 9) Canasta spelas med kortlekar, 10) En sjömil är 1 852 meter, 11) Löfbergs Lila kommer från Karlstad, 12) Vatikanstaten är Europas minsta land, 13) Pigan i Katthult hette Lina, 14) Väg 46 går mellan Ulricehamn och Skövde, 15) Älgjakten i Lappland börjar första måndagen i september.

Skiljefråga: 123 stenar

Pristagare: 15 rätt Marita Wasling Borås, Ingemar Strålin Blidsberg (111), Tomas Jacov Kölingared (199).
Peder Claesson, tipspromenadansvarig

Hämtning av Grovsopor

Kommunens hämtning av grovsopor sker måndagen den 9 september. Containrar finns uppställda på Centrumplatsen (vid kyrkan) mellan klockan 17 – 19. Detta är sista hämtningen för året. Missa inte tillfället!